Fler anger misstänkt bidragsfusk

SKÅNE. Försäkringskassan får in allt fler anonyma anmälningar om bidragsfusk. Anmälningarna kommer från grannar, släktningar och arbetskamrater till den misstänkte bedragaren.

- Det kan bero på att acceptansen för bidragsfusk minskat, säger Bengt-Olle Andersson är länssamordnare för kontrollverksamheten på försäkringskassan i Skåne.

Hälften av alla utredningar om bidragsfusk kommer av att försäkringskassan tagit emot en anonym anmälan. Inte allt angiveri leder till utredning men en tredjedel av anmälningarna resulterar i indraget bidrag.

Hittills i år, alltså under sex månader, har försäkringskassan i Skåne kommit åt fusk som gjort att de sparat 26 miljoner kronor. Att jämföra med förra året då besparingarna var 16 miljoner för hela året.

Bedragaren får betala tillbaka pengarna han eller hon fått och allt fusk polisanmäls. Brottet kan ge böter men även fängelse. Det har varit svårt att fälla folk för bidragsfusk men om en vecka, den första augusti, skärps lagen vilket kan göra det lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista