Kritik mot sjukvården efter felringning

SKÅNE. Socialstyrelsen kritiserar ambulanssjukvården i Skåne efter ett misstag i samband med en sjukvårdstransport i våras. Telefonsamtalet som skulle förbereda inför ankomsten kom till fel sjukhus.

Det var i början av mars som en äldre man skulle flyttas med ambulans från Centralsjukhuset i Kristianstad till intensivavvårdsdelningen på Ystad Lasarett. Men samtalet som skulle förbereda Ystads lasarett på att mannen skulle komma hamnade inte i Ystad, utan på intensivvårdsavdelningen i Malmö. Ingen upptäckte att samtalet hamnat fel.

När ambulansen med den äldre mannen kom fram till Ystad Lasarett var personalen helt oförberedd på patientens ankomst.

- Nu hände inget som var skadligt för patienten, men det kunde varit en patient som sjukvården inte var beredd att ta emot, säger Paul Kongstad, chefläkare för ambulanssjukvården som anmälde händelsen enligt Lex Maria.

Socialstyrelsen kräver att ambulanssjukvården och berörda sjukhus ska se över sina rutiner. Paul Kongstad menar att bakgrunden till felet är att sjukhusen numera har gemensamma telefonväxlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista