Sälpesten sprids i begränsad omfattning

VÄSTKUSTEN. Den sälpestepidemi som startade på den danska ön Anholt i början på juli verkar sprida sig både norrut och söderut längs den svenska kusten. Två döda sälar hittades på Hallands Vädrerö i fredags. Men det är inte alls lika många sälar som blir sjuka och dör som vid dom tidigare epidemierna.

Döda sälar har hittats vid Uddevalla, Varberg, Ven och på Hallands Väderö. Men det är alltså bara enstaka sälar som verkar bli sjuka och dö den här gången och det mesta tyder på att sälpesten inte kommer att få samma omfattning som vid dom tidigare utbrotten 1988 och 2002 när ungefär hälften av knubbsälarna smittades.

En anledning till det kan vara att dom äldre sälarna är immuna mot sjukdomen och det bara är dom yngre som fötts på senare år som drabbas.

Sjukdomen började alltså precis som vid tidigare tillfällen på den danska ön Anholt och spreds sen hit till Sverige. I Danmark har 97 sälar dött. Men det har inte rapporterats några nya dödsfall under de senaste två veckorna. Det tyder på att smittan inte finns kvar i Danmark längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista