Ät mindre nötkött för klimatet

SVERIGE. Att producera ett kilo nötkött orsakar lika stora utsläpp av växthusgaser som 25 mils bilkörning, och nu ändrar Livsmedelsverket sina kostråd.

Den största delen växthusgas är metangas som kommer från kornas matsmältning. Lägg därtill utsläpp av gödningsmedel och energiåtgång och ett kilo biff påverkar miljön lika mycket som 25 mils bilkörning utan att transporter av livsmedlet är inräknade.

Enligt Jordbruksverket åt en svensk i genomsnitt 27 kilo köttvaror om året 1990. Femton år senare åt vi 43 kilo var om året enligt preliminära beräkningar. Om vi följer Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer bör vi inte äta mer än 35 kilo magert kött per år.

Totalt står maten för cirka en fjärdedel av de svenska medelhushållens koldioxidutsläpp och animaliska produkter står för en betydande del. Men i de nya kostråden som Livsmedelsverket tar fram i samarbete med Naturvårdsverket ska miljö vägas mot hälsa i samtliga livsmedelsgrupper.

Förutom grönt, fisk och kött kommer även exempelvis godis, läsk och buteljerat vatten att ställas i relation till sin miljöpåverkan. Man gör en livscykelanalys och tittar på hela livsmedelskedjan från vaggan till graven. Kostråden kommer att bli mycket mer detaljerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista