Mycket myggor i forskares fällor

KRISTIANSTAD. Det extremt fuktiga men ändå ganska varma vädret har varit perfekt för myggorna. Arne Halling, som samlar in myggor för ett forskningsprojekt som ska ge svar på hur mycket mygg och vilka arter det finns i vattenriket i Kristianstad, har fått sina fällor fulla.

Arne Halling samlar regelbundet in myggor från sex ställen i vattenriket i Kristianstad. Han har en kylväska med sig och när han har fällt ihop buren stoppar han ner den i väskan. Myggorna hamnar i en sorts dvala.

Sedan ska de skickas till Uppsala, där man dels vill hålla koll på hur mycket mygg det finns, del på vilka arter det är och om de bär på några sjukdomar.

Förra året hittade man den så kallade stickmyggan i Kristianstad. Den finns vanligen vid Dalälven, där de kan vara en stor plåga. De är aktiva även i solsken mitt på dagen, och biter direkt när de har satt sig.

När det gäller utseendet är de inte lätta att skilja från vanliga myggor, men Arne Halling, som är ute mycket vid i de myggrika områdena, tror att han har råkat ut för dem i år.

- Det känns så, säger han.

Om det finns stickmyggor i Kristianstad får vi inte vetenskapliga bevis för förrän till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista