Långtidsarbetslösa coachas till jobb

SKÅNE. Närmare 700 långtidsarbetslösa skåningar som tidigare omfattats av aktivitetsgarantin har nu gått över i den nya jobb- och utvecklingsgarantin som infördes från och med den första juli.

Istället för garanterad heltidssysselsättning ska de långtidsarbetslösa nu under de fem första månaderna coachas att hitta nya jobb av arbetsförmedlingen.

- Idag är det vi på arbetsförmedlingen som står för de flesta aktiviteterna, berättar Solveig Ekdahl, platsförmedlare, Arbetsförmedelningen IT, ekonomi och utbildning i Malmö.

I aktivitetsgarantin skulle långtidsarbetslösa erbjudas heltidssysselsättning. Många har till exempel deltagit i projekt på olika folkhögskolor. Men nu är det alltså framförallt arbetsförmedlingen som ska erbjuda den här gruppen sysselsättning.

I nya jobb- och utvecklingsgarantin eller joben som den kallas, träffar den arbetslöse en coach på arbetsförmedlingen ett par timmar i veckan. Med andra ord ingen heltidssysselsättning, men Solveig Ekdahl säger att det ändå kräver stora insatser från den arbetslöse.

- Man får hemuppgifter. Det står att man ska ha sysselsättning eller att joben ska innebära 75 procents aktivitet, säger hon.

Malmöbon och antropologen Jörgen Persson har varit arbetslös från och till sedan 1990. Han har precis gått från gamla aktivitetsgarantin till nya jobb- och utvecklingsgarantin.

- Det är egentligen ingen större skillnad mer än att de 20 dagar som man kunde ta fritt inom aktivitetsgarantin har försvunnit. Men man behöver ha en tid och koppla av och ladda om batterierna för att orka att söka jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista