Åklagare tror att flera kokainpaket smugglats

KRISTIANSTAD. I tingsrättens rättegång mot fem män som misstänkts för att ha smugglat in nästan ett halv kilo knark i landet, framkom idag uppgifter som tyder på att det inte rört sig om ett enskilt fall.

Kammaråklagare Lars Wilhelmsson redovisade under rättegångens början uppgifter om att det från slutet av mars i år till slutet april skickats fem paket från Costa Rica till Kristiastad, där alla paket haft ungefär samma vikt, och alla varit adresserade till personer som på något sätt haft kontakt med de fem åtalade männen.

Dock är det bara det sista av de fem paketen som beslagtagits. Paket hittades av tullen på Arlanda flygplats i en rutinkontroll i slutet av april. I en brosstatyett fanns 452 gram kokain. Knarket avlägsnades och paket skickades vidare till adressen i Kristianstad.

Där satte polis och tull igång med telefonavlyssning av en man som från och till bodde i lägenheten dit paketet var adresserat. Från vidare telefonavlyssningar hittade man fem män som åklagare Lars Wilhelmsson valt att åklaga, samtliga misstänkta för att gemensamt bestämt sig för att smuggla in kokainet in i Sverige.

Det var inspelade telefonsamtal som åklagaren hade som sina främsta bevis när rättegången började i förmiddags. Samtliga av de åtalade nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista