Tina Acketoft (fp).

Kommuner får ansvar för pengar till kvinnojourer

KRISTIANSTAD. Regeringen hopppas att kommunerna ska ta större ansvar för kvinnojourer. Det genom att kommunerna till hösten får uppgiften att söka och fördela statens bidrag till jourerna.

Statsbidraget har även blivit större men enligt Gun-Inger Nilsson på Kvinnojouren i Kristianstad kvarstår trots allt en svårighet.

- Vi vet inte från år till år hur mycket pengra vi får. Vi skulle vilja ha en större långsiktighet, säger hon.

Förut sökte kvinnojourerna själva statsbidrag via Länstyrelsen. Den nya rutinen att det sker via kommunen hoppas regeringen ska göra att jourerna uppmärksammas mer i de skånska kommunerna.

Men det finns farhågor inom kvinnojourrörelsen att kommunerna inte kommer att söka pengar från Länstyrelsen för deras räkning.

Tina Acketoft, riksdagsledamot för folkpartiet menar emellertid att Länstyrelsen kommer att se till att kommunerna tar sitt ansvar eftersom Länstyrelsen nu också får utökade resurser för att just hålla koll på kommunernas arbete för våldutsatta kvinnor. Något som även ska göra att kvinnorna i de olika kommunerna ska få mer likvärdig hjälp.

- Men till syvende och sist är det kommunpolitikerna som bestämmer hur viktig jourernas verksamhet är, säger riksdagsledamoten Tina Acketoft (fp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".