Vägverket satsar på fler hastighetskameror.

Fler fartkameror monteras

SKÅNE. På tisdag börjar Vägverket sätta upp nya fartkameror på de skånska vägarna. Det är sex särskilt olycksdrabbade sträckor som får kameror.

När de sexton nya kamerorna har kommit på plats finns det sammanlagt 87 stycken på vägarna runt om i Skåne.

I fortsättningen får trafikanterna på 24:an mellan Finja och Örkelljunga passa sig för att inte köra för fort. Likaså blir det kameror på 21:an mellan Hyllstofta och Klippan, på 117 mellan Vankiva och Emmaljunga, på väg 19 mellan Brösarp och Degeberga. På riksväg 17 är det två sträckor som utrustas med kameror - det blir mellan Landskrona och Marieholm och mellan Snogeröd och Fogdarp.

Enligt Vägverket har de befintliga kamerorna bidragit till att sänka medelhastigheten med fyra kilometer i timmen.

Den största sänkningen har man noterat på 23:an vid Gamla Bo söder om Höör där hastigheten nu är åtta kilometer lägre än före kamerorna.

Inte heller har det inträffat någon dödsolycka på de sträckor som har kameror.

Enligt Vägverket skulle man i hela landet kunna rädda 100 liv varje år om alla höll hastighetsgränserna. Varje sänkning av medelhastigheten med en kilometer i timmen sparar 25 liv per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista