Föräldrar vill ha bort barncancerläkare

LUND. Flera föräldrar till cancersjuka barn som vårdats på Universitetssjukhuset i Lund skriver nu ett öppet brev till bland annat socialministern Göran Hägglund. Föräldrarna har allvarliga klagomål på överläkaren på barnonkologen, Thomas Wiebe.

Det öppna brevet är undertecknat av ett tjugotal personer vars syskon eller barn har vårdats på barncanceravdelningen på Lunds Universitetssjukhus. De kommer från stora delar av södra Sverige, och kritiken mot en av läkarna på avdelningen är mycket allvarlig.

Läkaren ska ha uppträtt hånfullt och nonchalant mot patienter och deras anhöriga, spelat ut anhöriga mot varandra, ljugit och på många sätt uppträtt olämpligt.

Familjerna har tidigare framfört sina klagomål till Bent Christensen, som är sjukhuschef i Lund, men de är inte nöjda med hur han har hanterat situationen, så därför går de nu vidare med det öppna brevet.

Där vänder de sig till media, och ett stort antal makthavare, från BRIS, FN och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd till ärkebiskopen och socialministern, och kräver att den utpekade läkaren ska kopplas bort från arbetet med de sjuka barnen.

Sveriges Radio Kristianstad har också pratat med överläkaren Thomas Wiebe, som inte vill kommentera kritiken mot honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista