Utställning vill skapa hopp hos KOL-sjuka

KRISTIANSTAD. Alltfler drabbas av den kroniska lungsjukdomen KOL.
Med fotoutställningen ”Tio kvinnor med KOL” på centralsjukhuset i Kristianstad hoppas Hjärt -och lungsjukas förening väcka hoppet hos kvinnor som lider av sjukdomen.

KOL är vanligast bland kvinnor och många söker aldrig vård eller ens information om sjukdomen på grund av skammen över att ha orsakat sjukdomen själva genom rökning.
Det är fotograf Elisabeth Olsson Wallin, känd för utställningen Ecce Homo, som tagit portättbilderna för utställningen.
Kvinnorna på bilderna utstrålar en styrka som Barbro Olsén hoppas kommer att göra att fler kvinnor med sjukdomen kommer att ta tag i sin situation.
Ofta skildras de sjuka i media som håglösa kvinnor, och det har gjort att många vägrat identifiera sig med dem och de har då inte alls tagit till sig den viktiga informationen menar Barbro Olsén.
I samband med invigningen av utställningen passade Hjärt- och lungsjukas förening i Kristianstad även på att bjuda in politikerna i Region Skåne till samarbete för att få en KOL-mottagning till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista