Facklig sympati stoppar godisleverans

KRISTIANSTAD/LANDSKRONA. Fackförbundet Handels trappar idag upp konflikten med videobutikskedjan Videomix Syd som bland annat har en butik i Kristianstad där anställda strejkar. Handels begärde idag sympatiåtgärder från Transportarbetarförbundet som kommer att varsla om blockad mot åkeriet som sköter leveranser åt Videomix-kedjan.

Videomixs Syds ägare vill inte betala ut ersättning för obekväm ersättning till sina anställda och inte teckna kollektivavtal med facket. Istället har företaget ett system som gör att de anställda får en bonus om omsättning går upp. Ett system som facket inte accepterar.

Sedan två veckor tillbaka är tre av Videomix Syds 18 butiker är försatta i blockad av Handels, en butik i Landskrona, en i Kristianstad och en i Falkenberg.

Som svar på blockaden gav ägaren de anställda som fortsatte att jobba trots konflikten tio kronor extra i timmen i så kallad närvarobonus.

Facket svarade då med att varsla om ett stopp av företaget Axfoods leveranser av lösgodis till alla Videomix butiker.  

Företaget valde då att börja förhandla med andra leverantörer och på fredagen kom alltså nästa steg i konflikten. Det åkeri som kör ut leveranser från Videomix centrallager kommer att försättas i blockad av Transportarbetarförbundet. En blockad som träder i kraft någon gång under vecka 41.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista