Buller i trädgård för dyrt att åtgärda

ÖSTRA KARUP. Fem fastighetsägare som bor öster om E6:an i Östra Karup utanför Båstad är så störda av buller att de inte kan vistas utomhus i sina trädgårdar eller ha fönster öppna. Samhällsbyggnadsnämndnen vill att Vägverket bygger en bullerskärm. Men det tycker Vägverket är för dyrt.

Det borde vara en mänsklig rättighet att till exempel kunna ha ett fönster öppet i sovrummet utan att utsättas för oacceptabla bullernivåer. Det tycker samhällsbyggnadsnämnden i Båstad och menar därför att det är rimligt att Vägverket betalar vad det kostar att bygga en bullerskärm längs motorvägen.

Men Vägverket slår bakut och svarar att det blir alldeles för dyrt, att det kostar mer än det smakar. Vägverket har räknat ut att det kostar mellan 5 och 6 miljoner kronor att bygga skärmen och tycker att det är orimligt att betala så mycket för att de fem fastighetsägarna ska kunna sitta i trädgården eller ha fönstret öppet.

Vägverket påpekar också att riksdag och regering har gett dem i uppdrag att i första hand åtgärda buller inomhus, genom att till exempel byta ut fönster. Men Båstads kommun kontrar med att det går att lösa bullerproblemen för ungefär halva priset jämfört med vad Vägverket påstår att det skulle kosta och att det dessutom är betydligt fler än dom fem värst drabbade fastighetsägarna som skulle ha nytta av bullerskärmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".