Carina Wettemark, ekolog på Biosfärkontoret i Kristianstad.

Naturvärden ska skyddas med avtal

KRISTIANSTAD. Biosfärkontoret i Kristianstad vill skriva avtal med markägare för att skydda sandiga odlingsmarker från exploatering och intensivt jordbruk. Det handlar om de öppna sandiga markerna runt Åhus där hotade arter av djur och växter finns.

Genom avtalet skulle markägarna förbinda sig att behandla marken på ett sätt så att dess natur- och kulturhistoriska värden bevaras.

Den magra jorden har förr bara odlats i glesa intervall men nu gör dagens odlingsmetoder att den odlas mer intensivt, samtidigt som det finns ett hårt tryck att bygga på marker runt Åhus.

Enligt ekologen Carina Wettemarks beräkningar har runt 25 procent av de sandiga odlingsmarkerna försvunnit de senaste fem åren.

För att bevara dem görs nu försök med skötselmetoder på kommunens egen mark och Carina Wettemark diskuterar med andra markägare för att se om de vill skriva avtal att behandla marken på ett gynnsamt sätt.

–Det är ett nytt instrument för att bevara och utveckla naturvärdena i ett landskap. Tidigare har det bara varit naturreservat och den typen av säkerställanden men naturvårdsavtal är ett nytt instrument, säger Carina Wettemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".