Pengar till vården ska korta köerna

SKÅNE. Den styrande femklövern tänker ge 933 miljoner kronor i ökade anslag till hälso- och sjukvården nästa år.

- De områden vi vill fortsätta att satsa på är tillgängligheten, cancersjukvården och psykiatrin, säger Henrik Hammar som är moderat regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Trots att man gick till val på kortare vårdköer är det idag fler patienter än förra året som står i kö till specialister. Förutom kortare köer var det inte så många konkreta förslag som presenterades på måndagen när den styrande femklövern informerade om nästa års budget, som klubbas i slutet av november.

En satsning på äldre är däremot planerad: Ett geriatriskt centrum skall starta under nästa år som ska se till nya kunskaper från forskningen faktiskt förs ut och används inom vården. Från nästa år ska också äldre kunna få hembesök av vårdspersonal, med start i Ystad och Österlen.

Men Ingrid Lennerwald som är socialdemokrat och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att de 933 vårdmiljonerna inte är mer än en normal budgetuppräkning och att det inte kommer täcka ökade lönekostnader nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".