Kommunalråd inför rätta

Ordföranden i kommunstyrelsen i Simrishamn, moderaten Christer Akej, står i dag inför rätta åtalad för arbetsmiljöbrott.
Som rektor på Friaborgsskolan i Simrishamn var Akej arbetsmiljöansvarig. Enligt åklagaren har han inte gjort det han borde för att förebygga olycksfall i samband med ett experiment på skolans elprogram. Lektionen handlade om hur en så kallad membrankolv fungerar. En av eleverna arbetade på egen hand med en tryckregulator när kolven for iväg som en projektil genom en arbetsbänk och upp i taket. Ingen skadades men enligt åklagare Lena Körner har Christer Akej inte gjort vad han borde för att undvika att olyckan inträffade. Hon pekar bland annat på att den membrankolv som användes var köpt på ett skrotlager och inte hade kontrollerats tillräckligt. Det hade inte heller gjorts någon riksbedömning inför experimentet, eleverna hade inte fått tillräckliga instruktioner och det fanns ingen ansvarig lärare i närheten Därigenom har Akej enligt åklagaren av grov oaktsamhet framkallat fara för eleven och andra i hans närhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista