Skånska traktorolyckor i topp

SKÅNE. Skåne är ett av de områden i Sverige där det sker flest olyckor med traktorer och andra långsamtgående fordon. Det framkommer i en studie gjord vid lantbruksuniversitetet i Alnarp. 

Skåne och Västra Götalands län ligger i topp för antalet olyckor med traktorer och hästekipage. Mellan 1992 och 2005 skedde det över 400 olyckor i vart och ett av dessa två län. Årligen sker i genomsnitt 182 olyckor med långsamtgående fordon i Sverige varav nio har dödlig utgång.

Men Stefan Pinzke och hans kollega konstaterar i studien också en nedåtgående trend i antalet olyckor medan antalet skadade inte förändrats.

För att få ned antalet tycker Stefan Pinzke att de som kör i traktorer och andra långsamtgående fordon bör se till att synas ordentligt med välputsade blinkers och en saftblandare på taket, samtidigt som de vanliga bilisterna borde få mer utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".