SKÅNE

Strömlöst och tågproblem efter blåst

Knappt 1200 av elbolaget Eons kunder i Skåne saknade vid sextiden på fredagsmorgonen ström efter nattens hårda blåst. Det är nästan uteslutande norra Skåne som har drabbats av elavbrott och flest strömlösa fanns i Hässleholms kommun med knappt 500 strömlösa hushåll.

Blåsten har också gett polisen en del att göra. Länsvakthavande befäl säger att de haft ett 30-tal vindrelaterade ärenden i form av nedfallna träd och plåttak som blåst av.

Ovädret som drog fram över Sverige ställde också till en del problem för tågtrafiken. Ett 20-tal passagerare blev sittande i två timmar på ett pågatåg sedan ett träd lagt sig över ledningarna.

Tåget stoppades vid 22.30 på torsdagskvällen vid Gantofta utanför Helsingborg och först vid 00.30 kunde passagerarna lämna platsen i buss eller taxi.

Anledningen till dröjsmålet var att det alltid tar tid att garantera att det är säkert att lämna tåget, och att inga nerfallna ledningar utgör fara.

Tågtrafiken över Öresundsbron ställdes in och ersattes med buss på grund av datatekniskt fel, men det är oklart om felet var relaterat till stormen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".