KRISTIANSTAD

Förskolan får nya avdelningar

Kristianstad kommun planerar 120 nya platser i förskolan. Det blir bland annat två nya avdelningar i Fjälkinge och fyra avdelningar i centrala Kristianstad. För nyanlända flyktingbarn öppnas en provisorisk mottagningsavdelning på Högskoleområdet.

Det blir fyra nya permanenta förskoleavdelningar i lokaler på Centralskolan, som måste byggas om ganska rejält, och två avdelningar i Fjälkinge. Däremot blir det ingen förskola i Yngsjö i nuläget, något som föräldrar där önskat sig.

Trycket på förskoleplatser är högt i Kristianstad, och inte blir det mindre av att det den senaste månaden kommit ungefär två flyktingbarn om dagen till kommunen. Barnen behöver plats i förskolan för att deras föräldrar ska ha en chans att få svenskundervisning.

Lösningen blir en mottagningsavdelning för flyktingbarnen, som huvudsakligen kommer från Irak. En förskola där det enbart kommer att finnas nyanlända barn.

-Egentligen hade jag hellre sett att flyktingbarnen gick med några barn som pratar svenska, men det är inte möjligt just nu, säger Pierre Månsson (fp), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista