ÖSTRA GÖINGE

Ström kvar tack vare ledningar i marken

Trots att helgens storm var den värsta hittills i år var Östra Göinge kommun relativt förskonade från strömavbrott. Värst drabbade var Osby, Hässleholm och Örkelljunga kommuner. En anledning är att elbolaget Eon kommit långt med nedgrävningen av kablar i Östra Göinge.

–Det var ett fåtal kunder som blev strömlösa i Östra Göinge kommun. På några ställen där vi inte hunnit ansluta till nergrävda ledningar som i Breanäs och Boalt blev folk av med strömmen, säger Eons regionchef Jan-Erik Bengtsson.

Både Eon och Brittedals energi vittnar om att de som har fått sina kablar nergrävda hade bara avbrott i högst några minuter den senaste helgen.

Det leder till att alla andra också får kortare avbrott eftersom det finns fler reparatörer per trädskadad ledning. Hittills har Eon grävt ner mest i Östra Göinge kommun och delvis också i Osby. Nu jobbar man sig västerut, närmast mot Hässleholms kommun.

Men för de som drabbas av strömavbrott så fort det stormat i Örkelljunga kommun är trösten längre borta. Eon räknar med att komma igång på allvar med nedgrävningen i Örkelljunga under hösten 2009.