HELSINGBORG

Framtidens färdmedel diskuteras

Att åka i en eldriven förarlös spårbil på en bana uppe i luften, det är framtiden om man får tro deltagarna på ett seminarium om spårbilar som hålls i Helsingborg på tisdagen.

Och kanske är inte spårbilarna så långt borta som man kan tro. Det finns faktiskt redan en testabana på företaget Vectus i Uppsala.

När det kan bli verklighet att åka spårbil i till exempel Skåne vågar Jörgen Gustafsson på Vectus inte sia om. Men han är övertygad om att den dagen kommer.Han tror att spårbilarna kan bli ett komplement till annan kollektivtrafik inte minst i nybyggda områden.

En fördel med att spårbilarna att de tar resenären direkt till den station han eller hon ska utan stopp på de stationer som ligger emellan. Det, plus att man inte behöver hålla koll på någon tidtabell, gör att man spar tid.

- I sin enklaste form skulle man kunna välja på en knapp vilken station man vill åka till, som i en hiss, säger Jörgen Gustafsson på Vectus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".