MALMÖ

Nazistledare dömd i hovrätten

Ledaren för Nationalsocialistisk front i Skåne, Simon Lindberg, dömdes på torsdagen till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, olaga hot och skadegörelse. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens fällande dom.

- Det är glädjande, säger Andrea Thiele ordförande i RFSL i Kristianstad. För våra medlemmar som blev utsatta betyder detta att vi hade rätten på vår sida, såna här handlingar får inte begås.

Det var i maj 2006 som Simon Lindberg tillsammans med en kamrat tog sig in på en fest i Kristianstad och misshandlade fem män.

Det var medlemmar i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, som hade en schlagerfest.

Hovrätten håller alltså med tingsrätten, som menar att det rör sig om ett hatbrott och att motivet bakom misshandeln var att kränka festdeltagarna på grund av deras sexuella läggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".