Kristianstad

Regeringsrätten avgör måltids värde

Behandlingshemmet Orana i Kristianstad har beviljats prövningstillstånd i Regeringsrätten för en tvist med Skatteverket - något som är mycket ovanligt.
Det gäller om personalens måltider ska betraktas som nödvändiga pedagogiska måltider eller som en beskattningsbar personalförmån.

Behandlingshemmet riktar sig till unga kvinnor mellan 15 och 22 år med ätstörningar eller självdestruktivt beteende.
Skatteverket tycker inte det är nödvändigt för personalen att sitta och äta tillsammans med flickorna. Måltiderna ska inte ses som så kallade pedagogiska måltider, som är skattefria, utan som en personalförmån.
Pedagogiska måltider har funnits länge inom vård, skola och omsorg. Syftet är att ge elever eller vårdtagare stöd i vid till exempel lunch eller middag. Ett krav är att personalen ska ha en tillsynsskyldighet under måltiden.
Ulf Sterner som är verksamhetschef på Orana tycker att reglerna är föråldrade. Han menar att samma villkor ska gälla för privata aktörer som för dom offentliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".