Österlen

Fler vill åka kollektivt

Fler sydostskåningar skulle vilja åka kollektivt om det bara gick. Högt på önskelistan står fler tågturer och bättre kollektivtrafik på helger och kvällar, även till mindre orter.

Det visar en undersökning som gjorts av Region Skånes beredning för tillväxt och hälsa i sydöstra Skåne.
I höstas fick de sydostskåningar som ville ge sina synpunkter på hur de tycker att kolletivtrafiken i sydöstra Skåne fungerar. 1600 tog chansen varav 500 ungdomar.
Nu har beredningen besökt Simrishamn för att presentera delar av resultatet för politikerna.
Och undersökningen visar att många fler skulle åka kollektivt om de bara kunde. Många önskar att alla tåg mellan Malmö och Ystad fortsatte till Simrishamn vilket skulle ge trafik varje timme i stället för varannan som i dag. Många irriterar sig på att de ofta ser tåg som står stilla i Ystad i onödan som man upplever det.
Och att åka buss på kvällar och helger till och från aktiviteter fungerar bara mellan de större orterna.
Regionens mål för kollektivtrafiken är att alla orter med mer än 5000 invånare ska kunna nå sitt närmaste regionala centrum (dvs någon av orterna Malmö, Lund, Kristianstad eller Helsingborg) på max en timme och att det ska finnas 10 avgångar i varje riktning. Och av övriga tre regionala centrum i länet ska kunna nås på två timmar. Det målet klarar man inte från en enda av de fem större orterna i sydost, Simrishamn, Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Skurup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".