En tvättad tordmule blickar ut över Yllan i Kristianstad. Foto: Charlotte Pehrson/SR Kristianstad.
KRISTIANSTAD

Skadade djur tema på jubileum

I helgen firar riksförbundet KFV, Katastrofhjälp fåglar och vilt, tioårsjubileum i Kristianstad. På plats på Yllan fanns under lördagen rehabiliterare och ornitologer för att svara på allmänhetens frågor om djur.

Riksförbundet Katastrofhjälp fåglar och vilt har 42 lokalföreningar runtom i landet, och tillsammans rehabiliterar de cirka 7 000 vilda djur varje år.
Under lördagseftermiddagen hölls en paneldebatt med representanter från bland annat Naturvårdsverket och Jordbruksverket, polisen, Skånes Djurpark och Kolmården. Enligt Magnus Edelius öppnade Jordbruksverket direkt dörren för ett samarbete.

– Det känns väldigt roligt, jag är mycket nöjd med dagen. Trots pingstafton och strålande sol kom fler besökare än vi hade väntat oss, säger Magnus Edelius, ordförande för KFV riks.

De vanligaste djuren som allmänheten försöker rädda i Skåne är uggleungar, ekorrungar, harar och kattagna fåglar. Men många gånger gör allmänhetens hjälp mer skada än nytta.

– Det största problemet är harungar som kidnappas. Mamman är bara hos ungarna två gånger om dygnet, men människor som hittar dem tror att de är övergivna, låt dem vara, uppmanar Magnus Edelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista