MALMÖ

Skånsk polismodell hjälpte i hela landet

Med hjälp av en metod inspirerad av malmöpolisens arbete har Rikspolisstyrelsen lyckats minska gatuvåldet i Sverige. Metoden prövades i hela landet under tre månader i vintras men i Malmö har den funnits i tre år.

Under december, januari och februari gjorde polisen runt om i Sverige en satsning för att minska gatuvåldet. Metoden var att ha fler uniformerade poliser synliga ute i kroglivet och också att inleda ett nära samarbete med andra myndigheter för att kontrollera hur krögarna skötte sina utskänkningstillstånd.

Satsningen gav resultat. Under perioden i vintras sjönk antalet anmälda fall av misshandel utomhus med sju procent.

Inspirationen till satsningen kommer från Malmö där det här arbetssättet knappast är något nytt. Redan för tre år sedan inleddes projektet Trygga gatan, ett samarbete mellan Malmöpolisen, krogägarna och kommunen där metoderna är desamma.

– Vi söker upp krogar och pratar med ordningsvakter och har kontakt med krogägare även under veckorna, säger kommisarie Martin Åkesson på närpolisområde Malmö City.

Även i Malmö har metoden gett resultat, misshandelsfallen i centrala Malmö har börjat minska och nu funderar polisen på att testa nya arbetssätt.

– Man skulle kunna lägga trafikkontroller när krogarna stängs, säger Martin Åkesson.