En större och lummigare trädgård är visionen. Foto: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad.
SIBBHULT

Trädgård ska minska medicinering

Mindre lugnande medel, mindre aggressioner, mindre sömnmedel och gladare boende. Det hoppas man uppnå på demensboendet Skogsbrynet i Sibbhult genom att anlägga en trädgård, där de äldre ska kunna få gå in och ut som de vill.

Idag kan de 42 demenssjuka som bor på Skogsbrynet går ut på en balkong med höga galler runt, en liten stenlagd asfaltsgård eller en lite större gård som är inhägnad med ett högt plank.

- Man har behov av den fysiska aktiviteten. Att sitta instängd på sommaren kan ju vara ett psyksikt lidande, säger Monika Rask-Carlsson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Östra Göinge.

Hon talar om att inkludera en lite björkkulle, planera bärbuskar och skapa slingrande gångar i ett stort område som ska vara inhägnat på ett trevligt sätt, så att de dementa kan gå ut där som de vill utan sällskap av personal.

Att anlägga minnenas trädgård skulle kosta 650 000 kronor, och Monika Rask-Carlsson hoppas att Alzheimerförbundet, som man har sökt pengar från, kan bidra med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista