1 av 6
2 av 6
Emina Masinovic, Hanne Jacobsson och Yvonne Strömberg
3 av 6
Erland Nilsson (s)
4 av 6
Marika Bjerstedt Hansen och Kerstin Nordström (s)
5 av 6
Mona Ekman
6 av 6
Bengt Ekstrand och Ingalill Björk

Minst jämställt i det röda Nordöstskåne

SR har låtit statistiska centralbyrån SCB ta fram statistik över lönerna i de skånska kommunerna. Det visar sig att män har högre lön än kvinnor i samtliga kommuner, men att det är stora skillnader i ojämställdheten. I nordöstra Skåne är löneskillnaderna upp till fyra gånger större än i södra och västra delarna av länet.

Hur det ser ut i din kommun kan du se här. Siffrorna är uppdelade på kommuner som har dominerats av socialdemokraterna respektive de borgerliga partierna under de tre senaste mandatperioderna.

I Osby kommun skiljer det nästan 4000 kronor per månad mellan kvinnliga och manliga anställdas löner. Det är den högsta skillnaden i Skåne och en av de högsta i Sverige.

Kommunen är tredje sist i Sverige i SCBs jämställdhetsindex. Och i grannkommunerna ser det ut på samma sätt.

I flera av de här kommunerna har socialdemokraterna regerat sedan rösträtten blev allmän. Men man får alltså lön efter kön i det röda nordöstra Skåne.

Emina Masinovic, Hanne Jacobsson och Yvonne Strömberg jobbar på äldreboendet Rönnebacken i Osby och märker det här.
– Jag vill inte att mina barn ska jobba inom äldreomsorgen, säger Emina Masinovic.
– Varför ska våra jobb värderas så lågt, undrar Yvonne Strömberg.

Erland Nilsson, s, har styrt i Osby kommun och sitter nu i opposition. Men när det gäller lönepolitiken gentemot kvinnorna i låglönejobben så spelar det ingen roll vilket parti som är i majoritet.– Vi löser allt sånt här i samförstånd. Det har ingen betydelse vilka som styr. Vi är överens helt enkelt, säger han.

Erland Nilsson säger att det är samhällsstrukturen som säger att det ska vara så, att jobben inom förskola och äldreomsorg ska betalas lägst. Och än så länge är det inte någon risk att kommunen står utan arbetskraft. Det finns alltid folk att få tag på, säger han.

Marika Bjerstedt Hansen och Kerstin Nordström är två s-politiker som är missnöjda med Erland Nilssons attityd.– Det måste spela roll vilket parti som styr. Exakt vad vi ska göra för att få mer jämställda löner måste vi diskutera i partiet, men det viktiga är att vi har viljan att ändra det här, säger de.

– Tyvärr är det så att det inte har haft någon betydelse vilket parti som styrt i de här kommunerna i nordöst. Och vi måste vara självkritiska när vi inte lyckas. Men i många större s-styrda kommuner är löneskillnaderna faktiskt mindre än i borgerligt styrda kommuner, säger Helene Fritzon, socialdemokratisk distriktsordförande i Skåne.

Och statistiken visar att det är kommuner där s har dominerat under de senaste mandatperioderna som ligger bäst till: i Ystad, Lund och Malmö mindre ojämställda än i de flesta borgerliga kommuner.

Däremot så betalar borgerliga kommunledningar högre löner till förskolepersonal och anställda inom äldreomsorgen.

Kommunal i Osby har redan en gång varit i bråk med Erland Nilsson angående lönerna för kvinnor i förskola och omsorg.  Det var under Kommunalstrejken som de avbröt det fackligt-politiska samarbetet med s, eftersom Kommunal tyckte att dåvarande kommunalrådet Erland Nilsson motarbetade strejken.
– Det förvånar mig inte att Osby ligger dåligt till i jämställdheten, även om jag kanske inte trodde att skillnaderna var så stora, säger Mona Ekman från kommunal i Osby.

I Ystads kommun skiljer det en tusenlapp mellan kvinnors och mäns löner.
– Det är helt naturligt för oss att försöka jämna ut skillnaderna, säger personalchefen Clas Martinsson.

– Och även om omsorgspersonalen tjänar betydligt bättre här än i nordöstra Skåne, och det finns fler kvinnor med höga positioner i Ystad kommun, så är det långt kvar till helt jämställda löner, säger Ingalill Björk och Bengt Ekstrand från kommunal i Ystad.
 

Ljud, text och bild: Glenn Möllergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista