LUND

Ungdomshem behandlar efter kön

Ungdomar som vårdas på behandlingshem får olika typ av vård beroende på om de är pojkar eller flickor. Det visar en forskningsrapport som tagits fram i samarbete med Statens institutionsstyrelse. Men nu ska behandlingshemmen aktivt börja arbeta bort stereotypa könsroller.

Rapporten visar alltså att det spelar roll ifall man är kille eller tjej när man bor på något av landets ungdomshem.

Ett talande exempel från rapporten beskriver hur ungdomshemmens tjejavdelningar är betydligt mer hemlika och ombonade än de avdelningar där det bara bor killar. Ett annat exempel är frågan om undervisning och allmänt prat om sex och samlevnad.

- När jag kom hit förvånades jag över att det bara var flickorna som fick sex- och samlevnadsundervisning, säger Katarina Linderberg chef på Råby ungdomshem i Lund.

Med rapporten som underlag har statens institutionsstyrelse nu alltså tagit fram en handlingplan som ska göra behandlingshemen mer jämställda. Målet är att alla som vårdas under tvång ska få tillgång till samma vård , helt oberoende av vilket kön de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista