ÖSTERLEN

Bättre kollektivtrafik i sydost krävs

Region Skåne måste se till att regionen lever upp till de mål för kollektivtrafiken som man själv satt upp. Även på Österlen. Det menar beredningen för tillväxt och hälsa i sydöstra Skåne. Nu hamnar ärendet på regionfullmäktiges bord.

Bakgrunden är den enkätundersökning som beredningen gjorde bland invånare i sydöstra Skåne i höstas. Den visade att det fanns ett stort missnöje med dagens kollektivtrafik i sydost. Och de mål som region Skåne satt upp för hur kollektivtrafiken ska fungera i länet klarar man inte att leva upp till i sydöstra Skåne. Och ju längre österut man kommer, desto sämre klarar man målen.

Ett av regionens egna mål är att alla orter med mer än 5000 invånare ska nå ett av regionens fyra större centra, Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad med buss eller tåg på högst en timme. Övriga centra ska man nå på två timmar.

Det klarar man varken i Tomelilla eller Simrishamn. Det vill beredningen ändra på och har därför skickat detta förslag till regionfullmäktige.

Samtidigt föreslår man en utökad kollektivtrafik på Österlen sommartid. Om det vore lättare att nå stränderna på syd och ostkusten eller de stora besöksmålen som Glimmingehus och Ales stenar med buss så skulle somrarnas trafikelände på Österlen minska, menar beredningen. Bra för miljön och bra för för tillväxten.

Nu är det upp till regionfullmäktige att ta ställning till de här förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".