Hallandsåsborr fortfarande oanvänd

BÅSTAD. För tio år sedan invigdes den specialbyggda jätteborren Hallborr som skulle borra de två järnvägstunnlarna genom Hallandsåsen. Men borren, som kostade byggföretaget Kraftbyggarna 130 miljoner kronor, kom bara 18 meter och sen dess har den inte används.

Hallborr är än idag en av de största hårdbergborrar som byggts. Den jättelika borrkronan bet dock inte i den gråa vattniga lersörja som mötte vid Hallandsåsens fot.

HELT FEL

Efter invigningen den 7 april 1993 stod det snabbt klart att den 900 ton tunga maskinen var helt fel för åsens söndervittrade bergmassa. I slutet av juni var Hallborr obruklig efter att bara ha borrat sig 18 meter in i berget.

FLYTTADES TILL NORGE

Hösten 1995, efter två års träda på gruset utanför tunnlarna, monterades Hallborr ner. Norska Statkraft AS köpte maskinen av konkursade Kraftbyggarna. Hallborr fraktades till ett stort lagerhus i den lilla byn Malm i Norge, ett par timmars bilresa norr om Trondheim.

STÅR NU NERPACKAD

Hallborr står nu infettad, nerpackad och oanvänd i ett lagerhus i mellersta Norge. Den är aldrig använd efter de 18 metrarna i Hallandsåsen, vilket gör att Hallborr har kostad 7,2 miljoner kronor per borrad meter. Idag äger NCC maskinen som numer benämns Atlas Copco Robbins TBM MK 27 3360 9.1.