Nordvästskåne

Fler kvinnor kommer till cellprovtagning

Genom att ge kvinnor en fast tid för cellprovtagning och kalla fler kvinnor till samma tid har mödrahälsovården i nordvästra Skåne lyckats få allt fler kvinnor att komma till provtagningen.
Mellan 2006 och 2007 ökade antalet tagna prov med drygt 30 procent i området.

Kvinnorna får numera en i förväg bokad tid. Det har visat sig att kvinnor i högre utsträckning kommer till provtagningen då. De slipper sitta i telefon samtidigt som personalen slipper lägga tid på bokning.

I Skåne har man de senaste åren arbetat hårt för att få fler kvinnor att komma och ta cellprover för att kunna upptäcka livmoderhalscancer i tid.

Mellan 2005 och 2006 ökade andelen kvinnor som kom till provtagningen från 68 till nästan 72 procent, men ökningen stannade av förra året.

Men nordvästra Skåne är den del av regionen där man ser en fortsatt förbättring. Allra bäst är det i Båstad, där hela 81 procent kom till cellprovtagningen förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".