ÖRKELLJUNGA

Kritisk anställd angreps av chefer

Chefer på tekniska enheten på Örkelljunga kommun har angripit en av sina anställda för att han kontaktat länsstyrelsen om brister i reningen av avloppsvattnet.

– Den kopplingen får stå för Erkki Ekman själv, säger VA-chefen Pär Gustafsson i Örkelljunga.

Den anställde har nu sagts upp. Men kommunen säger att uppsägningen bara beror på en omorganisation.

Förra året släpptes var sjunde liter avloppsvatten ut helt orenat i Örkelljunga kommuns vattendrag. Men bristerna i avloppsreningen kom inte till länsstyrelsens kännedom, tyckte en av de anställda, VA-teknikern Erkki Ekman. Ekman ringde till länsstyrelsen och berättade om bristerna i avloppssystemet. Det blev inte populärt hos cheferna.

Under 2007 tilldelades Ekman en skriftlig varning. Formellt för att ha använt tjänstebilen i ett privat ärende. Men under mötet där varningen skulle motiveras förklarade Göran Sandberg och VA-chefen Pär Gustafsson att det var ”mycket mycket värre” att Ekman hade ringt länsstyrelsen.

Cheferna tyckte att det här betydde att Erkki Ekman inte var lojal mot arbetsgivaren och att länsstyrelsen inte har med deras ”interna stridigheter att göra”.

Nu har Erkki Ekman fått sparken efter att också ha slagit larm om att det har funnits gift i kommunens dricksvatten. Men Pär Gustafsson förnekar att både varningen och uppsägningen hade något samband Erkki Ekmans bristande lojalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".