SKÅNE

Nya hastigheter på Europavägar

Från i höst ändras hastigheterna på Europavägarna genom Skåne. Det ska bli fler steg och det betyder att hastigheter både sänks och höjs.

120 km i timmen på E4:an norr om Örkelljunga och 50 km i timmen på E22:an genom Linderöd utanför Kristianstad. Det blir högsta och lägsta hastigheten på Europavägarna i Skåne till hösten.

Det är en del av Vägverkets satsning på nya hastigheter, som på sikt ska genomföras på hela vägnätet. Tanken med förändringen är att hastigheterna bättre ska avspegla vägstandarden, och att det ska vara mer flexibelt med intervaller på 10 km/h istället för 20. Alltså 50-60-70 osv ända till 120 km/h.

Förslaget har varit ute på remiss till kommunerna, länsstyrelsen, Skånetrafiken och andra berörda. Och även om det finns små invändningar här och där, Naturskyddsföreningen protesterar t ex mot att man inför 120 km/h som hastighetsgräns eftersom det ökar koldioxidutsläppen medan Örkelljunga gärna vill ha en längre sträcka med 120 km/h, så kommer inga större ändringar att göras. Och det är alltså till hösten som trafikanterna får hålla utkik efter nya hastighetsskyltar på vägarna.