GÖTEBORG

Åtalas för omfattande metallstölder

Fem män åtalades på torsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha stulit metaller av olika slag till ett värde av runt 25 miljoner kronor på olika håll i Sverige. En av de största stölderna inträffade i Svalöv 2006, där de åtalade misstänks ha stulit koppartråd värd 1,5 miljon kronor från ett företag.

Åtalet gäller nästan 40 grova stölder av brons, koppar och andra dyrbara metaller från 2005 fram till i våras när de åtalade greps. De fem männen misstänks vara en del av ett organiserat nätverk som specialiserat sig på metallstölder.

De specialiserade ligorna befattar sig inte med småstölder från kyrkor eller elbolagens ställverk utan har inriktat sig mot företag. Enligt uppgift från polisen stjäl de varje år hundratals ton metall, företrädelsevis koppar, och enligt en uppskattning så ska metall för närmare två miljarder kronor ha försvunnit de senaste två åren.

Flera av de fräcka stölderna har utförts i Skåne. I Lund till exempel stals Titan värt 23 miljoner kronor under midsommarhelgen och i påskas försvann 114 ton koppar från Sydhamnen i Helsingborg.