YSTAD

Staten vill inte ha burrättegång

Tre hönsuppfödare från södra Skåne vill ha skadestånd från staten för att de i förtid tvingats byta ut hönsburararna på sina gårdar. Men Justitiekanslern, JK, vill inte att Ystad tingsrätt tar upp uppfödarnas ärende.

Från början rör det sig om hönsburar som enligt staten måste innehålla sittpinne, rede och sandbad. Regler är striktare än i övriga EU. När de svenska uppfödarna i början av 2000-talet tvingades byta ut sina gamla burar mot de nya fanns det bara en enda tillverkare av godkända burar. Inget annat land i EU hade reglerna och därför heller inga godkända burtillverkare.

Det är bland annat detta som uppfödarna vänder sig emot. Statens regler framkallade ett monopol som bröt mot EG-rätten hävdar uppfödarna. Ersättning vill de ha dels för att de fått byta ut burarna i förtid och dessutom för den vinst som de anser sig ha gått miste om.

I slutet av juni beslutade Ystads tingsrätt att ta upp uppfödarnas ärende om skadestånd i domstol. Men det vill inte staten, så nu har JK valt att överklaga beslutet till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista