Skåne

Lagändring driver in fler skulder

Kronofogden i Skåne, Blekinge och delar av Småland har under det senaste halvåret ökat sin indrivning med nästan 20 procent. Den största anledningen är en lagändring som trädde i kraft vid årskiftet, som gör det möjligt att snabbare göra en tvångsförsäljning av till exempel huset eller bilen.

– Lagstiftarens mening var ju att indrivnigen skulle bli effektivare och på så sätt blir många av med sina skulder snabbare, säger Bengt Holmström, enhetschef vid Kronofogdemyndighetens indrivningsavdelning.

Tidigare kunde borgenären välja att begränsa Kronofogdens undersökning av den skuldsattes tillgångar, men det går inte längre. Sedan årsskiftet undersöker Kronofogden alltid samtliga tillgångar och det innebär att fler fastigheter, bilar och annan egendom utmäts.

I landet har lagändringen bidragit till att indrivningarna ökat med 13 procent. I den södra regionen, alltså Skåne, Blekinge och delar av Småland är motsvarande siffra 18,8 procent det första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Bengt Holmström säger att många av dom som berörs blir förvånade över regeländringen och tycker att det här är ett större ingrepp än när det enbart gjordes löneutmätningar.

– Men visst kan det också leda till att människor tänker sig för noggrannare innan de tar lån, säger Bengt Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista