SKÅNE

Askar angrips av ny svamp

Under de senaste åren har stora mängder askar drabbats av en ny sorts svamp som ofta leder till att trädet dör.

– Man känner igen sjukdomen på de döda kvistarna, säger Gunnar Isacsson som jobbar med trädsjukdomar på Skogsstyrelsen i Hässleholm.

Än så länge har finns väldigt lite kunskap om den aggressiva svampen. Men man tror att den transporteras genom luften och tar sig in i trädet via knopparna. Väl inne i trädet vandrar den ner i trädet och tar död på gren efter gren.

Den skånska skogen består idag bara av några få procent ask men på platser som Linderödsåsen och Nävlingeåsen finns det gott om trädslaget. Asken trivs nämligen bäst på näringsrika och fuktiga sluttningar.

Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen i Hässleholm är orolig över askens framtid då svampen dels slagit till snabbt och dels agriper både unga och gamla träd.

– Men skulle asken trängas tillbaka så mycket att den börjar bli ovanlig skulle också svampen drabbas så att de mer allvarliga varianterna dör ut, säger Gunnar Isacsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista