Kristianstad

Trycket på frivården ökar

Trycket på frivården har ökat markant sedan förra våren. På frivården i Kristianstad har man det senaste året fått en ökning med cirka 30 klienter. 

Orsaken till att klienterna blivit fler är att polisen och domstolarna med ökade resurser hunnit klara upp fler brott och hunnit med fler mål.

- Det är ju inte bara det att antalet ärenden ökat utan det är administrationen runt varje ärende har också ökat. Tiden som handläggarna har med klienten har minskat, säger Christer Neering, kriminalvårdschef på frivården i Kristianstad.

Nu ser man över det här från centralt och Christer Neering hoppas på att även de ska få mer resurser så att man kan klara av det ökade trycket.

Frivården

Det finns 35 frivårdskontor över hela landet. Frivården övervakar klienter som döms till skyddstillsyn, samhällstjänst, kontraktsvård, villkorligt frigivna och de klienter som har fotboja istället för fängelsestraff.
Antalet klienter i frivården är cirka 13 600.
Källa: Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista