Kristianstad

Fängelse för bankbedragare

Sju personer, vissa med anknytning till det kriminella mc-gänget Bandidos, dömdes på onsdagen av Malmö tingsrätt för att ha bluffat till sig över fyra miljoner kronor av Swedbank och Kristianstads Sparbank.

Mellan den 28 juni och den 21 augusti i fjol kom männen sammanlagt över mer än fyra miljoner kronor, varav cirka tre miljoner fortfarande saknas. Hela härvan rullades upp i slutet av januari i år när polisen och ekobrottsmyndigheten gjorde en razzia mot personer i kretsen kring mc-gänget Bandidos i Skåne.

Bedragarna använde sig av bankens telefontjänst för att komma över pengarna från privatpersoners konton, något som gör att banken nu skärper sina säkerhetsrutiner för telefontjänster. Alla kunder måste nu byta sina inloggningskoder.

En av de huvudåtalade sa under rättegången att han inte kunde fatta att det var så enkelt att komma över pengarna. På något vis fick männen tag på kontonummer och koder till 22 personers bankkonton, och via banken telefontjänst förde de över pengar från offrens konton till antingen sina egna eller till så kallade målvakters bankkonton.

Fyra av männen dömdes på måndagen till fängelse, medan de övriga tre döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista