SKÅNE

Oro för giftiga trädgårdar

Giftinformationscentralen får ta emot extra många samtal under sommarmånaderna. Upp till 800 samtal per månad kan det bli och många är från oroliga föräldrar vars barn stoppat i sig bär eller svamp.

Änglatrumpet, Stormhatt och Gullregn är några exempel på giftiga växter som kan finnas i trädgården. Både flugsvamp och Jättebjörnloka är vanligt förekommande i Skåne.
Christin Karlsson Stiber på Giftinformationscentralen berättar att barn sällan får i sig tillräckligt mycket för att det ska vara farligt men tycker att barnfamiljer kan köpa hem medicinskt kol, eftersom det binder sig till många giftämnen.
- Man ska absolut inte bli alldeles förskräckligt rädd och försöka framkalla kräkningar. Det är mycket bättre att ringa hit och få en bedömning, det är så gott som alltid så att vi kan ge ett lugnande besked, säger Christin Karlsson Stiber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista