Servicebutiker klarar inte arbetsmiljön

SKÅNE. Bara 80 av 400 undersökta servicebutiker i Skåne klarar sig utan anmärkning i den tillsyn som Arbetsmiljöinspektionen i Malmö gjort.
Speciellt saknas det säkerhetsrutiner och utbildning i säkerhetsfrågor.
Andra krav som ställts handlar om lokalernas utformning ur överblickssynpunkt och säker penninghantering samt möjligheter att kalla på hjälp vid akuta våldssituationer. ENSAMARBETE För särskilt riskutsatta arbetsplatser har krav ställts på att ensamarbete bara får förekomma om det finns tillgång till fjärrmanövrerad dörr och så kallad nattlucka. Krav har också ställts på att det skall finnas beredskap för krisstöd för personal som utsatts för våldssituationer. 150 av de inspekterade arbetsplatserna saknade rutiner och beredskap för krishantering. STRESS En mindre del av inspektionen handlade om kassaarbete och de risker som ensidigt upprepat arbete i kombination med stress utgör. På 124 av butikerna ställdes krav på bättre utformade kassaarbetsplatser. Undersökningen genomfördes under perioden 21 januari-28 mars i år. I september tänker Arbetsmiljöinspektionen besöka hälften av de inspekterade butikerna på nytt för att se hur arbetsgivarna åtgärdat bristerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".