SKÅNE/BLEKINGE

Färre vill tillhöra Svenska kyrkan

Antalet medlemmar inom Svenska kyrkan i Lunds stift fortsätter att sjunka. Organisationens egna siffror visar att 74 procent av befolkningen just nu är medlemmar, vilket är en minskning med någon procent sen förra året.

– På sikt tror jag inte att Svenska kyrkan kommer att överleva. Den måste anpassa sitt utbud efter situationen, säger Therese Hogblad som skrivit en bok om Svenska kyrkan.

Enligt Therese Hogblad måste kyrkan förändra sin organisation och sitt utbud för att få människor som har behov att utvecklas inom sin tro ska komma till Svenska kyrkan. Hon bygger sitt resonemang på 130 enkäter bland både medlemmar och de som inte är medlemmar, samt ett 20-tal intervjuer med personer inom Svenska kyrkan.

Men Bo Larsson som är chef för utvecklingsavdelningen på Svenska kyrkan är inte alls orolig över de sjunkande siffrorna. Han menar de är helt naturliga i ett mångkulturellt samhälle.

– Kyrkan kommer alltid att finnas, den har ju funnits i 2000 år, säger Bo Larsson som inte ser det som ett problem att människor väljer bort kyrkan.

– Det är ett tecken på en höjd medvetenhet och att folk gör sina val, säger Bo Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista