SKÅNE

Tipstelefon mot stenkastning

Skånetrafiken har fortsatt stora problem med stenkastning mot Öresundstågen. Men på Danmarkssidan ska man nu försöka få bukt med problemet genom att införa en tipstelefon.

Från januari till och med maj krossades 176 rutor på Öresundstågen, en ökning jämfört med samma period förra året. Skadegörelsen kostar Skånetrafiken omkring 10 miljoner kronor varje år och stenkastning står för den största delen.
Enligt Stefan Rindestig som är tågtrafikutvecklare på Skånetrafiken är det svårt att komma åt problemet. Men på DSB i Danmark satsar man på nya metoder för att få bukt med stenkastningen. Där finns nu en tipstelefon, dit i första hand passagerare kan ringa om de utsätts för stenkastning eller ser något misstänkt.
Telefonnumret har satts upp inne i vagnarna och gratis vykort med uppmaningen att ringa finns tillgängliga på tågen. Även resenärer på den svenska sidan kan ringa till tipstelefonen i Danmark, som där vidareförmedlar informationen tillbaka till Sverige.
Om tipstelefonen fått effekt är fortfarande för tidigt att säga men på DSB menar man att det hittills rör sig om ganska få samtal som kommit in. 
Om idén faller väl ut är det möjligt att Skånetrafiken inför en liknande tipstelefon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista