GÖINGEBYGDEN

Stor mängd knark fördröjer åtal

De tio personer som sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott i den stora knarkhärvan i Göingebygden, blir inte åtalade på torsdagen som planerat. Enligt chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad kan ett åtal bli bli aktuellt först i början av september.

Anledningen till att åtalet drar ut på tiden är den stora mängd cannabis som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska analysera. Också spår från misstänka, som DNA och fingeravtryck, tar tid att analysera. I ett av de knarkhus i Göingebygden som polisen slagit till mot nu i sommar, hittades närmare 50 kilo cannabis. Och det är bara i ett av husen. Totalt rör det sig om sju, åtta fastigheter i Lönsboda, Vittsjö, Farstorp, Röke, Glimåkra, Vankiva och Emmaljunga.

Enligt chefsåklagare Pär Andersson har SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, aldrig haft så mycket arbetsmaterial i ett narkotikafall tidigare.

Polisen misstänker att husen i Göingebygden har fungerat som växthus för omfattande, fabriksartade cannabisodlingar. Husen har köpts upp och gjorts om till växthus.

I husen har unga personer arbetat. Enligt Ingvar Widell, informationsansvarig på polisen i nordöstra Skåne, har en del har bott i fastigheterna och fungerat som vaktmästare. En av dem är en 17-årig pojke som nu sitter häktad tillsammans med de andra nio.

Enligt Ingvar Widell befinner sig de flesta av de tio häktade i Sverige på lagliga grunder och är skrivna här, men inte alla. Han känner till att medierna har spekulerat i att det skulle handla om internationella ligor, men säger att det är ingenting som polisen vet något om. Däremot finns stora likheter med de 35 plantager som upptäcktes i Norge i vintras och dem som upptäcktes på Norra Jylland i Danmark i början av sommaren.

Polisen fortsätter att förhöra vittnen och misstänkta, men räknar inte med att göra fler gripanden. De tio häktade - en kvinna och nio män - är i åldrarna 17 till 55 år och begärs alltså omhäktade på onsdagen och torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista