Skåne

Dyra mediciner skrivs ut i onödan

Läkemedelskostnaderna för Region Skåne fortsätter att öka. Kostnaderna i Skåne ligger högre än riksgenomsnittet. Anledningen är bland annat att dyrare läkemedel skrivs ut, trots att det finns billigare alternativ som fungerar lika bra.

Ett exempel är blodtryckssänkande läkemedel, där de dyraste sorterna ofta skrivs ut helt i onödan.

- För patienten har det ingen som helst betydelse vilken av medicinerna som skrivs ut, men vi har ju höga kostnader för det här och det innebär att vi måste dra ner på något annat inom vården, säger Ola Ohlsson, ordförande i läkemedelsrådet i Region Skåne.

De onödiga utskrivningarna ab blodtrycksmediciner kostade Region Skåne 43 miljoner kronor extra förra året. Pengar, som skulle kunna användas till annat inom vårdverksamheten.

Läkemedelsrådet i Region Skåne rekommenderar alla vårdgivare att i första hand ge de billigare alternativen i första hand. Ola Ohlsson menar att den främsta anledningen till att läkarna ändå skriver ut de dyra blodtrycksmedicinerna beror på läkemedelsindustrin tuffa marknadsföring av sina produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista