YSTAD

Rekord i barnafödande

Det råder babyboom i Skåne och Ystad slog rekord i barnafödande i juli månad.

De elva platserna på förlossningsavdelnignen i Ystad har varit helt fullbokade under juli. 133 barn har fötts i juli månad, vilket ger ett snitt på 4,3 förlossningar om dagen. Det tidigare rekordet var 128 förlossningar.

– Det är ju stressigt egentligen, för sommaren är ju också en period då man också ska ha semester, säger Kristina Rundgren som är vikarierande enhetschef för förlossningen och BB i Ystad.

Det är inte bara i Ystad som det råder babyboom. I Kristianstad har man haft full belagt hela sommaren, Malmö har också rekordstatistik i juli, och i både Helsingborg och Lund har det fötts fler barn hittills i år än vad det gjorde förra året.

Det innebär att många förlossningsavdelningar haft fullt. 

– Det är lite synd om föräldrarna som kanske tänkt sig att föda i Ystad, men så skickas de till till exempel Lund. Det kan bli ett stressmoment för föräldrarna, säger Kristina Rundgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista