– Hyreshöjningarna inte tillräckliga

SKÅNE. Hyreshöjningarna räcker inte till för att täcka fastighetsägarnas ökande kostnader.
Det hävdar Fastighetsägarna Syd i en rapport som omfattar privatägda flerfamiljshus i 46 kommuner i Skåne, Blekinge och Kronobergs län.
I genomsnitt har driftskostnaderna för ett flerfamiljshus ökat med 14,5 procent under åren 1998-2003, medan hyrorna bara ökat med 6,2 procent. För nästa femårsperiod blir obalansen större, enligt rapporten. Nils-Göran Larsson, vd för Fastighetsägarna Syd, är orolig inför framtiden. – Det har blivit svårare för hyresvärdarna att få ekonomin att gå ihop, säger han. Han tror att det då kan bli svårt att bevara hyresrätten. Fler privata värdar väljer att omvandla hyresrätterna till bostadsrätter och inga byggherrar vill bygga nytt. Under de senaste fem åren har priset för fastighetsel stigit med 27,8 procent och va med 7,2 procent, enligt undersökningen. För de kommuner som har fjärrvärme har priserna i genomsnitt stigit med 12 procent. Skillnaderna mellan kommunerna är stora men ingenstans har hyrorna stigit så att de kunnat kompensera prisökningarna, enligt rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".