Mindre förpackningar spar pengar

KRISTIANSTAD. Om läkarna skrev ut små startförpackningar av mediciner som är nya för patienten skulle läkemedelskostnaden i Skåne kunna sänkas med omkring 100 miljoner kronor per år.
Beräkningen kommer från Läkemedelsrådet inom Region Skåne och är en del i den kostnadsjakt som pågår för att minska regionens underskott.
"En mindre startförpackning, som gör det möjligt för patienten att under en kortare tid prova läkemedlet, skulle lösa många problem", skriver Läkemedelsrådets administrativa chef, Bodil Ericsson, i ett pressmeddelande. FUNGERAR INTE Det är inte ovanligt att en medicin, som är ny för patienten, inte fungerar som det var tänkt. Effekten blev kanske inte den rätta, eller också kanske patienten drabbades av oönskade biverkningar. Om då läkaren redan skrivit ut läkemedlet för kanske tre månaders förbrukning resulterar det snabbt i stora, onödiga kostnader. MILJÖPROBLEM Varje dag får apoteken i Skåne ta emot omkring 500 kilo med oanvända läkemedel. Troligen slängs ungefär lika mycket i soporna - med miljöproblem som följd. I hela landet skrivs årligen omkring 1 000 ton medicin ut och cirka en tredjedel av den mängden används aldrig utan kasseras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".