Knarkspanare inför rätta

MALMÖ. På måndagen startade rättegången i Malmö tingsrätt mot tre polismän som misstänks för brott i samband med narkotikaspaning.
En 40-årig polisman är åklagarens huvudmisstänkte. Han står åtalad för att vid flera tillfällen ha förmått en tjallare att köpa narkotika av en langare.
Enligt chefsåklagare Pär Andersson köpte uppgiftslämnaren vid ett tillfälle 70 gram heroin. Brottsrubriceringen är stämpling till grovt narkotikabrott alternativt grovt tjänstefel. INFORMERADE INTE CHEFEN Hans två år äldre arbetskamrat står åtalad enbart för grovt tjänstefel. Åklagaren anser att 42-åringen kände till kollegans metoder utan att informera sin chef. Under rättegången ställs även båda polismännens chef till svars för tjänstefel eftersom hon, enligt åklagaren, lät bli att anmäla en olaglig kroppsvisitation till en överordnad. De åtalade förnekar brott. AVSLÖJADES GENOM AVLYSSNING Misstankarna mot polismännen blev kända i mars förra året efter hemlig telefonavlyssning av länskriminalen. Fem polismän anhölls under stor uppmärksamhet och ytterligare två ingick i den åklagarledda utredningen. Efter hand avskrevs misstankarna för fyra av dem. Gränserna för vilka metoder en polisman får använda är luddiga. En rad olika spaningsmetoder är föremål för en kommande lagstiftning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".